W regionie Emilia-Romagna wytwarzane są aż 44 produkty, których pochodzenie i jakość potwierdzono włoskimi oznaczeniami DOP lub DOC. Bolonia, która jest stolicą regionu jest znana m.in. z makaronów jajecznych oraz nadziewanych, wyrabianych z mąki z pszenicy zwyczajnej.
Jeśli poszukujecie idealnego tortellini, lasagne, czy tagliatelle, to znajdziecie je właśnie tutaj. Z prowincji tej wywodzi się również słodka mortadela.
Ale to nie wszystko. Chyba nie ma bardziej znanego na świecie sera jak Parmezan. A serową stolicą regionu jest Reggio Emilia, i to tutaj można zobaczyć, jak powstaje parmezan o ostrym smaku, którego proces produkcji i dojrzewania trwa 36 miesięcy.
Nazwę Parmigiano Reggiano może nosić wyłącznie ser produkowany w miejscowościach Parma, Modena, Reggio Emilia, Mantua i Bolonia, a mleko do jego wytwarzania pochodzić od krów wolno pasących się, żywionych jedynie zielona paszą.
Możliwość zwiedzenia wytwórni i skosztowania Parmezanu to niewątpliwie wystarczająca przyczyna, by odwiedzić region Emilia Romania. Jednak miłośnikom motoryzacji nie umknie fakt, że jest tu także zlokalizowana motoryzacyjna świątynia - fabryka Ferrari.
Podczas mojej wizyty, w muzeum przy fabryce w Maranello były pokazywane trzy wystawy. Jedna z nich jest poświęcona Fiorano, czyli legendarnemu torowi testowemu Ferrari. Można się zapoznać z ciekawostkami np. dotyczącymi rozbudowy toru, tak by nadążał za rozwojem technologii w samochodach.
Ale to nie jedyna motoryzacyjna ciekawostka, z którą się zetknąłem podczas tej emocjonującej podróży. Chcecie zobaczyć wyjątkowe auta Pagani, Laborghini, biuro Enzo Ferrari i dowiedzieć się, jaka jest różnica między Parmezanem, a Grana Padano? Obejrzyjcie poniższe wideo: