Smaki motoryzacji w Emilia-Romania. Zobaczyłem, jak wyglądało biuro Enzo Ferrari, zwiedziłem fabrykę Pagani i wytwórnię Parmezanu, a to był dopiero początek

W Emilia-Romania wynaleziono Parmezan, szynkę parmeńską, ocet balsamiczny, słynną włoską mortadelę, a także narodziły się tam fabryki Ferrari, Lamborghini, Pagani, Ducati czy Maserati. Zapraszam na wycieczkę pełną smaków: regionu i smaków motoryzacji.

W regionie Emilia-Romagna wytwarzane są aż 44 produkty, których pochodzenie i jakość potwierdzono włoskimi oznaczeniami DOP lub DOC. Bolonia, która jest stolicą regionu jest znana m.in. z makaronów jajecznych oraz nadziewanych, wyrabianych z mąki z pszenicy zwyczajnej.

Na Tortellini, tylko do Bologni

Jeśli poszukujecie idealnego tortellini, lasagne, czy tagliatelle, to znajdziecie je właśnie tutaj. Z prowincji tej wywodzi się również słodka mortadela.

Ale to nie wszystko. Chyba nie ma bardziej znanego na świecie sera jak Parmezan. A serową stolicą regionu jest Reggio Emilia, i to tutaj można zobaczyć, jak powstaje parmezan o ostrym smaku, którego proces produkcji i dojrzewania trwa 36 miesięcy.

Nazwę Parmigiano Reggiano może nosić wyłącznie ser produkowany w miejscowościach Parma, Modena, Reggio Emilia, Mantua i Bolonia, a mleko do jego wytwarzania pochodzić od krów wolno pasących się, żywionych jedynie zielona paszą.

Tu bije serce Ferrari i reszty włoskich supersamochodów

Możliwość zwiedzenia wytwórni i skosztowania Parmezanu to niewątpliwie wystarczająca przyczyna, by odwiedzić region Emilia Romania. Jednak miłośnikom motoryzacji nie umknie fakt, że jest tu także zlokalizowana motoryzacyjna świątynia - fabryka Ferrari.

Podczas mojej wizyty, w muzeum przy fabryce w Maranello były pokazywane trzy wystawy. Jedna z nich jest poświęcona Fiorano, czyli legendarnemu torowi testowemu Ferrari. Można się zapoznać z ciekawostkami np. dotyczącymi rozbudowy toru, tak by nadążał za rozwojem technologii w samochodach.

Ale to nie jedyna motoryzacyjna ciekawostka, z którą się zetknąłem podczas tej emocjonującej podróży. Chcecie zobaczyć wyjątkowe auta Pagani, Laborghini, biuro Enzo Ferrari i dowiedzieć się, jaka jest różnica między Parmezanem, a Grana Padano? Obejrzyjcie poniższe wideo:

Zobacz wideo Z wizytą w fabryce Ferrari i Pagani. Tomasz Korniejew odnajduje smaki regionu Emilia Romagnia i smaki motoryzacji
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.