Anonimowi, kulinarni inspektorzy Michelin wybrali i ocenili 6097 miejsc - w tym hotele restauracje i pensjonaty. Spośród włoskich regionów najwięcej gwiazdkowych restauracji ma Lombardia aż 52 restauracje z tej części Włoch zostały wyróżnione trzema gwiazdkami. Piemont plasuje się na drugiej pozycji. Biorąc pod uwagę włoskie prowincje (mniejsze jednostki terytorialne, z których składa się każdy region), to na szczyt wybija się Bolzano, które może poszczycić się aż 15 gwiazdkowymi restauracjami. Gwiazdki to nie jedyne wyróżnienie przyznawane przez inspektorów Michelin. 235 restauracji, którym przyznano wyróżnienie Bib Gourmand, oferuje kuchnię o wysokiej jakości (najczęściej jest to kuchnia typowa dla danego regionu), gdzie można zjeść pełen posiłek za mniej niż 30 lub 35 w dużych miastach i ważnych ośrodkach turystycznych. 33 lokale spośród nich po raz pierwszy pojawiły się w przewodniku Michelin 87 Hoteli, którym przyznano wyróżnienie Bib oferuje zakwaterowanie w dobrych warunkach za mniej niż 90 dla dwóch osób. Przewodnik Michelin jako jedyny zapewnia podróżnikom wszystkie najbardziej przydatne informacje, np. które miejsca przystosowane są dla osób niepełnosprawnych, które z nich są przyjazne dla dzieci lub też wyposażone we własne SPA oraz inne dodatkowe atrakcje . Liczba restauracji we Włoszech, które posiadają gwiazdki w przeciągu ostatnich pięciu lat wzrosła o 22 procent.
ZOBACZ TAKŻE:
Samochodem na narty - wszystko, co warto wiedzieć przed wyjazdem