Samochody z silnikiem Diesla potrafią zimą przysporzyć kłopotów swoim właścicielom. Wynika to z faktu, że z oleju napędowego przy ujemnych temperaturach wytrąca się parafina, która może zatkać przewody lub filtr paliwowy. Koncerny paliwowe przygotowują się na mroźne czasy i już jesienią zaczną serwować z dystrybutorów paliwo przejściowe.
Diesel na stacjach benzynowych występuje w dwóch odmianach — klasycznej i zimowej. Ta ostatnia jest nazywana paliwem mrozoodpornym — nie dopuszcza do wytrącenia się kryształów parafiny nawet w temperaturze -20 stopni Celsjusza. W naszym klimacie takie siarczyste mrozy zdarzają się rzadko, ale w okolicy połowy listopady stacje paliw i tak przejdą na zimowy olej napędowy.
1 października koncerny paliwowe wprowadzą jednak paliwo przejściowe. Nie trzeba szukać specjalnych oznaczeń — każdy olej napędowy (a zwłaszcza ten bardziej premium) będzie posiadał odpowiednie dodatki zapobiegające wytrącaniu się parafiny.
Choć prognozy nie przewidują w najbliższych tygodniach siarczystego mrozu, warto zabezpieczyć się przed nadejściem naprawdę chłodnych dni. Gdy paliwo już "zamarznie", konsekwencje mogą być poważne. Kryształy parafiny mogą zatkać i uszkodzić filtr paliwa, przewody, pompę paliwa a nawet układ wtryskowy. Koszty usunięcia takich usterek przekroczą kilkaset złotych.
Jak sobie poradzić, jeśli paliwo i tak zamarznie? Rozwiązaniem jest wstawienie samochodu do ogrzewanego garażu — wówczas zatory w przewodach powinny samoistnie ustąpić. Wtedy użytkownik może dolać do paliwa depresator, obniżający tempo powstawania kryształków. Pojawia się jednak problem z przetransportowaniem auta do tego ogrzewanego garażu. Usilne próby uruchomienia silnika mogą uszkodzić wiele podzespołów.
By uniknąć zamarznięcia oleju napędowego zimą, warto stosować dodatki do paliwa. Przed nadejściem niskich temperatur zalecamy też tankowanie oleju napędowego przystosowanego do funkcjonowania podczas silnych mrozów. Większość sieciowych stacji ma go w swojej ofercie.Co jeszcze można zrobić, żeby nie zamarzło nam paliwo w baku?