Jeżeli uważasz, że mycie samochodu zimą nie ma sensu, to jesteś w błędzie. Tylko regularna pielęgnacja ochroni twój samochód przed skutkami mrozu. Dlaczego warto myć samochód w trakcie zimy? Przede wszystkim dlatego, że w tym sezonie jezdnie osypywane są solą, która niszczy karoserię oraz powoduje odpryskiwanie się lakieru. Nie zapominaj więc o tym!
Ręczne mycie samochodu
Samochód można myć ręcznie jeżeli temperatura na zewnątrz wynosi około 0 stopni. Auto trzeba umyć gorącą wodą z dodatkiem czyszczących preparatów. Zwróć szczególną uwagę na nawozie i miejsca przy oponach. Następnie spłucz preparat z pojazdu zaczynając od dachu. Wypoleruj na koniec samochód miękką szmatką. Aby resztki wody nie zmarzły na karoserii i w szczelinach, warto jest włączyć na chwilę ogrzewanie. Pamiętaj też o umyciu wycieraczek oraz usunięciu wszelkich pozostałości wody z krawędzi drzwi.
Mycie samochodu w myjni
Jeśli temperatura spada poniżej 0, najlepiej jest wybrać się do myjni samochodowej. Zdecyduj się jednak na myjnię bezdotykową albo ręczną. Myjnia automatyczna może porysować lakier. W myjni ręcznej lub bezdotykowej doświadczony personel będzie wiedział, jak odpowiednio zając się autem.
Oprócz samego mycia trzeba też pamiętać o zabezpieczeniu auta przed mrozem. Nie zapominaj wiec o woskowaniu karoserii specjalnym woskiem samochodowym. To nie tylko poprawi wygląd samochodu, ale także ochroni go przez korozją. Dodatkowo staraj się też nigdy nie usuwać lodu skrobaczką. Istnieją specjalne odmrażacze do szyb. Lepiej wyposażyć się w nie zimą. Staraj się także w miarę możliwości usuwać systematycznie śnieg i zanieczyszczenia z opon. Sól z jezdni również może wpłynąć na ich kondycję. Warto od czasu do czasu spryskać je specjalnym impregnatem.
Samochód zimą powinno się myć raz w miesiącu, ale jeśli temperatura utrzymuje się powyżej 0, dobrze jest wykonywać zabiegi pielęgnacyjne raz na 2 tygodnie. To uchroni przed zamarzaniem wody i uszkodzeniem karoserii.
Więcej akcesoriów i preparatów do mycia samochodu zimą znajdziesz w przeglądzie poniżej: